Itä-Uusimaa tuli kaupunkiin – HelsinkiEast minimessut

TAPAHTUMA yhteistyössä Triangelihanke / HelsinkiEast.


Oli poikkeuksellisen kaunis kevätpäivä kun kuljin viimeisten lumilaikkujen sulavesistä muodostuneita vesilätäköitä väistellen halki aurinkoisen Ruttopuiston. Olin matkalla kohti itäistä Uuttamaata. Jalat veivät kyllä kohti keskellä Helsinkiä sijaitsevaa, 1800-luvun lopulla valmistunutta tyttökoulua, mutta mieli liikuskeli jo Porvoon ja Sipoon suunnalla muistellen vierailuani muutamissa alueen juhla- ja kokouspaikoissa noin kuukautta aiemmin. Tapaisin heidät pian uudelleen. Ja heidän lisäkseen vielä monta muuta Porvoon, Sipoon, Loviisan ja Lapinjärven yrittäjää sekä messujärjestelyistä vastaavaa henkilöä. Suuntana tuona maaliskuisena torstaina oli yritysten tapahtuma- ja kokouspalveluista vastaaville suunnatut HelsinkiEast tutuksi -minimessut upeassa Yrjönkadun G18 juhlasalissa.

Heti aulassa sain vastaani kahdet iloiset kasvot. Minua tervehtivät Triangelihankkeen tapahtumakoordinaattori Laura Pulkkinen sekä Itä-Uudenmaan matkailuyritysverkoston, Premium Visit ry:n puheenjohtaja Kari Hirvonen. Molemmat toimivat alueella myös itsenäisinä yrittäjinä.

Heidän lisäkseen kättelin heti kärkeen Triangelihankkeen projektipäällikönä toimivan, aurinkoisen Suvi-Riikka Milordin. Keskustelimme hetken Triangelihankkeesta sekä HelsinkiEastin toiminnasta ennen kuin sukelsin hulppeaan, uusrenesanssia edustavaan juhlasaliin tapaamaan yrittäjiä ja jututtamaan messuvieraita. Ja tietysti nauttimaan rennon iloisesta messutunnelmasta kera lukuisten seudulta peräisin olevien maistiaisten!

Premium Visit ry:n Kari Hirvonen ja Edupolin Suvi-Riikka Milord kertoivat HelsinkiEastin toiminnasta.

HelsinkiEast on Itä-Uudenmaan matkailu-, ravintola-, lähiruoka- ja design-/taideyritysten muodostama verkosto, joka tuottaa ja markkinoi palveluita sekä kotimaisille, että kansainvälisille matkailijoille yhteistyössä Visit Finlandin ja Visit Helsingin kanssa. Tällä hetkellä verkostossa vaikuttaa jo 40 itäisen Uudenmaan yritystä.

HelsinkiEast -brändi on osa Edupolin koordinoimaa Triangelihanketta. Hankkeen tavoitteena on luoda matkailutoimialalle kattavaan palvelukonseptiin perustuva verkostomalli, jota voidaan jatkossa hyödyntää myös muualla maassa. Keskeisimpiä hankkeen toimintamuotoja ovat yrittäjäverkoston koulutus, tuotteistaminen ja markkinointi. Hanke on alkanut vuoden 2016 alussa ja jatkuu aina ensi vuoden syksyyn saakka. Tämän jälkeen HelsinkiEastin on tarkoitus jatkaa toimintaansa hankkeen aikana luodun verkoston ja toimintamallien puitteissa omillaan.

Kun tapahtuman taustat olivat käyneet selville astuin komeaan ja korkeaan juhlasaliin, jossa lähes 20 yrittäjää olivat pystyttäneet esittelypisteensä seinustan viereen juhlasalia kiertäväksi pöytäjonoksi. Ruokaintoilijana aloitin tapahtumaan tutustumisen kuitenkin salin keskeltä, johon oli katettu paikallisten tuottajien herkuista tarjoilupöytä voileipineen ja olutmaistiaisineen. Palan painikkeena oli mahdollisuus nauttia myös lasillinen alueen kartanoravintoloissakin tarjoiltavia Wolfbergerin valko- ja Finca Museumin punaviiniä.

Maistiaisia Itä-Uudeltamaalta! Viini Ranskasta, spelttivehnästä valmistettu olut Malmgårdin panimosta. Mallasleipien päällisinä mm. Bosgårdin meetwurstia ja Sieniretki Y:n poimimista sienistä valmistettua sienisalaattia.

Tutusta on helppo aloittaa, joten suuntasin aluksi tervehtimään Söderkullan kartanon aina yhtä iloista yrittäjäpariskuntaa, Riittaa ja Kostia. Laitoin heti merkille myös uniikin Gumbostrand Konst & Formin Jonnan sekä Haikon kartanon ja Malmgårdin kartanon esittelypisteet. He olivatkin ainoat yritykset, joissa olin aiemmin vieraillut. Myös Bosgårdin kartanon luomutuotettu niittyliha oli ainakin nimeltä näin ruoan parissa puuhaavalle tuttu.

Kirjoittajalle jo tutuksi käyneitä yrityksiä ja yrittäjiä Sipoosta, Porvoosta ja Loviisan puolelta Malmgårdista.

Itse asiassa läntistä Uuttamaata koko ikänsä asuttaneelle oli hienoinen yllätys, kuinka paljon mielenkiintoisia yrityksiä, ja etenkin aktiivisesti toimivia kartanoita itäiseltä puolelta Uuttamaata löytyy. Kun aluetta miettii, niin ensimmäisenä mieleen nousevat lähinnä Porvoon jokivarren punaiset ranta-aitat sekä idyllinen vanha kaupunki kahviloineen ja ravintoloineen. Siinäpä se mielikuva sitten minulle ja todennäköisesti monelle muullekin on. HelsinkiEastin kaltaiselle, alueen tietoisuutta ja tunnettuutta lisäävälle toiminnalle on selvästi tilausta.

Itä-Uusimaa on yksi Suomen elinvoimaisempia matkailualueita, johon tie Helsingistä vie parhaimmillaan vain puolessa tunnissa. Alue on myös suhteellisen kompakti, joten samaan reissuun on helppo sisällyttää useampiakin erilaisia tunnelmia, elämyksiä ja palveluita tarjoavia kohteita. Helpoimmalla päässee porvoolaisen matkatoimisto- ja kokouspalveluita toimittavan Porvoo Toursin räätälöityjä tai valmiita paketteja hyödyntäen.

Porvoo Tours tarjoaa monipuolisia kokous- ja matkailupaketteja Itä-Uudellamaalla.

Yrittäjien ohella jututin myös muutamia messuvieraita. Osalle tapahtuma tuli kuin tilauksesta; he olivat tulleet paikan päälle kokoamaan sopivaa pakettia vierailleen tai muulle jo tiedossa olevalle tapahtumalle. Osa oli paikalla samalla mielellä kuin itsekin olin eli tutustumassa alueen yrityksiin ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin vastaisen varalle tai puhtaasta mielenkiinnosta.

Vilkasta keskustelua Sannäsin kartanon tarjoamista kokous- ja majoitusmahdollisuuksista.

Tapahtumaan osallistuneet yrittäjät esittelivät auliisti tarjoamiaan palveluita, mutta keskustelimme myös HelsinkiEastin toiminnasta. Kysehän on meillä Suomessa vielä vähän lastenkengissä olevasta tavasta verkostoitua ja toimia yhteistyössä kilpailevienkin yritysten kanssa.

Itäuusmaalaiset yrittäjät ovat selkeästi saaneet juonesta kiinni – verkostoituminen koetaan kaikkien eduksi. Näin alueen toiminta ja mahdollisuudet tulevat laajemmin tunnetuksi, ja kyetään palvelemaan asiakasta silloinkin, kun omat puitteet eivät kaikilta osin vastaa asiakkaan toiveita. Yksi pala sieltä, toinen täältä ja yksi plus yksi on yllättäen kolme!

Kannonnokan ja Vanhan Navetan kauniiksi katettu, luonnonläheinen esittelypöytä.

Yrittäjiltä kiitosta saivat myös HelsinkiEastin koulutukset sekä markkinointiapu. On huomattavasti helpompaa mainostaa ja osallistua tapahtumiin useamman yrityksen voimin kuin yksin. Muiden alueen mahdollisuudet ja haasteet tuntevien yrittäjien kesken voidaan myös jakaa kokemuksia ja saada ”henkistä tukea” omaan toimintaan. Kokemuksesta voin kertoa, että etenkin pienyrittäjät ovat tekemisensä kanssa monesti melko yksin.

Hyvin näyttivät juhlasalissa viihtyvän niin vieraat kuin näytteilleasettajatkin; iloiset ilmeet ja tasainen puheensorina täytti juhlasalin. Ei tungokseen asti vaan niin, että pöytien ääreen saattoi jäädä hetkeksi hengailemaan ja vaihtamaan yrittäjien kanssa useammankin sanan ja ajatuksen.

G18 juhlasalissa nähtiin paljon iloisia ihmisiä! Tervehdittiin lämpimästi vanhoja tuttavuuksia ja solmittiin uusia, tärkeitä suhteita.

HelsinkiEast -minimessujen myötä voin todeta, että itäiseltä Uudeltamaalta löytyy kokoustunnelmaa ja oheistoimintaa joka lähtöön, urbaanimmasta kaupunkimiljööstä keskelle kaunista Suomen luontoa ja rentouttavia saaristolaismaisemia myöden.  Itä-Uusimaa tarjoaa paitsi paljon kauniita maisemia, niin myös runsaasti eri tasoisia, toinen toistaan upeampia juhla-, kokous- ja majoitusvaihtoehtoja, herkullista ruokaa raaka-aineina ja ravintola-annoksina sekä erilaisia elämyksiä ja toimintaa niitä kaipaaville.

Ruokayrittäjät maistattivat auliisti valmistamiaan tuotteita. Kuvassa osa luonnonmukaiseen viljelyyn erikoistuneen Malmgårdin kartanon tarjonnasta.

Hieno päivä kauniissa ympäristössä mukavien ihmisten keskellä. Itselleni päivä oli erittäin antoisa. Paljon mielenkiintoisia paikkoja, uusia kontakteja ja jo yleissivistävästi arvokasta tietoa. Ja palava halu päästä paikan päälle tutustumaan itäuusmaalaisten yritysten toimintaan ja tiloihin syvemmin.

Iltapäivä kului yhdessä hujauksessa. Valkoinen, rairuohon vihreän HelsinkiEast -logon koristama paperikassi oli hiljalleen täyttynyt esitteistä. Lopulta oli aika vetää kolttua niskaan ja suunnata alkuillan auringonpaisteessa kohti kotikontuja. Mukana muistoja arvokkaista kohtaamisista, muistikortti täynnä kuvia ja pussillinen luomutuotettuja kaurahiutaleita sekä ehkä maailman paras ruisleipä kassissa.

Tohkeissani kerroin iltasella ystävälleni inspiroivasta päivästä. Mikä oli mielestäsi mielenkiintoisin tai mieleenpainuvin paikka, hän kysyi.

Kaikki yritykset olivat omalaatuisuudellaan mielenkiintoisia, mutta kyllä päivän päättyessä selväksi jäi, että ainakin täysin tuntemattomaksi jääneeseen Loviisaan on syytä suunnata pikimmiten. Samoin laajalti erilaisia palveluita ja tuotteita tarjoavaan Bosgårdin kartanoon. Söderkullan ja Haikon kartanoissa tulen varmasti vierailemaan uudelleenkin, kuten myös ihastuttavassa Gumbostrandissa.

Poikkeuksellisen komea Malmgårdin kartanokin täytyy nähdä vielä uudelleen. Toivottavasti ensi kerralla pääsen kurkistamaan myös linnamaisen ulkokuoren sisäpuolelle. Havsö Pellingin saaristossa, Kannonnokan ”Kallionkolo” kalliosauna Porvoon Grottabackassa ja Vanhan Navetan ruoka (muukin kuin maailman paras ruisleipä) Kerkkoossa jäivät myös uniikkeina kokemuskohteina mieleeni.

Kohti itäistä Uuttamaata matka käy! Kirjoittajan tutustumislistalle monen muun lisäksi päätyivät loppukesästä järjestettävä SMAKU -tapahtuma, hotelli Degerby Loviisasta, luonnonmukaisesti niittylihaa tuottava Bosgårdin kartano sekä vastaleivottua ruisleipää tarjoileva Vanha Navetta.

Myös Porvoon SMAKU -matka sekä Neljän nautinnon ravintolakierros houkuttavat kulinaristia kummasti. Jo viime vuonna suuren suosion saavuttaneesta SMAKU Porvoo -tapahtumasta puhumattakaan! Tämä 14.-26.8.2017 välisenä aikana toteutettava ruokatapahtuma lupailee Itä-Uudenmaan loppukesään rentoa tunnelmaa, herkullisia makuja ja lähellä tuotettua ruokaa seudun huippuravintoloiden esitellessä parhaimpia maisteluannoksiaan edulliseen 5 euron hintaan. Moon River Porvoo -kaupunkitapahtuman yhteydessä Kulttuuritalo Grandissa 26.8.2017 toteutettavaa SMAKUN loppuhuipennustakaan tuskin kannattaa jättää väliin.

Ei kai tähän loppuun voi muuta todeta kuin että tiedän, mitä teen ensi kesänä. Suuntaan jälleen itäiselle Uudellemaalle. Ja jos kesä jää lyhyeksi, niin tapaan HelsinkiEastin yrittäjiä viimeistään syksyllä, 5.-6.9.2017 Helsingin messukeskuksessa järjestettävillä Meetings & Events –messuilla.

Tunnelmat ja kuvat: Johanna Grönlund /// UNIQ Content™ sisältöpalvelut

Lisää infoa HelsinkiEastin nettisivuilla ja facebookissa. Enemmän kuvia Helsinki East tutuksi -tapahtumasta osoitteessa http://bit.ly/HkiEast-tutuksi-2017